ČESKÉ STAVEBNÍ STANDARDY
     Vyhledávání :      
Naše služby Legislativní rámec Projektová dokumentace Zadávání staveb Kvalifikace Ceny ve stavebnictví Popisovníky Datová základna Otázky a odpovědi  
   ÚVOD
   ZEMNÍ PRÁCE
   ZAKLÁDÁNÍ STAVEB
   SVISLÉ KCE
   VODOROVNÉ KCE
   DRÁHY, KOMUNIKACE
   OMÍTKY A VÝPLNĚ
   TRUBNÍ VEDENÍ
   DOKONČOVACÍ KCE
   IZOLACE
      711 Hydroizolace
      712 Povlakové krytiny
      713 Tepelné
      714 Akustické
      715 Protichemické
   ZTI
   ÚSTŘEDNÍ TOPENÍ
   KONSTRUKCE
   PODLAHY
   ÚPRAVY POVRCHŮ
   ZASKLÍVÁNÍ
 
 
 
 

  712 - Povlakov krytiny

1. OBSAH STANDARDU

STANDARDY KONSTRUKCÍ
Obsah standardu je popsán následujícími technickými a kvalitativními parametry.

Podkladní konstrukce
Podkladní konstrukcí se rozumí plocha určená k provedení povlakové krytiny. Obsahem standardu je očištění (zametení) podkladu před provedením prací.

Povlaková krytiny natěradly za studena
Povlaková krytina natěradly za studena je krytina zhotovená nanesením izolační nátěrové hmoty na podkladní konstrukci bez předešlého rozehřátí (roztavení). Obsahem standardu je otevření a zavření sudu s penetrací, asfaltovým lakem nebo suspenzí, přečerpání a promísení nátěrové hmoty nebo příprava stěrky a provedení nátěru, nástřiku nebo stěrky a posyp stěrky pískem.

Povlaková krytina natěradly za horka

Povlaková krytina natěradly za horka je krytina zhotovená nanesením izolační nátěrové hmoty na podkladní konstrukci po předešlém rozehřátí (roztavení). Obsahem standardu je postavení kotle, příprava paliva nebo lahví s PB plynem, rozseknutí sudu a rozpojení asfaltu, vložení asfaltu do kotle, zatopení pod kotlem a míchání asfaltu, nalévání horkého asfaltu do nádob, uzavření lahví s PB plynem a zajištění ochrannou maticí, provedení nátěru horkým asfaltem, přetření spojů a slepení přesahů izolačních pásů.

Povlaková krytina pásy na sucho
Povlaková krytina pásy na sucho je krytina zhotovená prostým položením izolačních pásů na podkladní konstrukci bez jakéhokoliv přilepení nebo přitavení. Obsahem standardu je vyzvednutí, nesení, uložení, rozvinutí, otočení a srovnání, stočení a řezání asfaltových izolačních pásů nebo tkanin a jejich položení na místo určení a dále proříznutí, vytvarování a opracování kolem proniků, vpustí, bleskosvodných nosičů apod.

Povlaková krytina pásy přitavením
Povlaková krytina pásy přitavením je krytina zhotovená položením izolačních pásů na podkladní konstrukci s přitavením k podkladu. Obsahem standardu je vyzvednutí, nesení, uložení, rozvinutí, otočení a srovnání, stočení a řezání asfaltových izolačních pásů, otevření sudu s benzínem, načerpání benzínu a zavření sudu, příprava a zahřátí benzínové lampy, hořáku na PB plyn nebo agregátu, přitavení asfaltového pásu a zatření okrajů stěrkou a dále proříznutí, vytvarování a opracování kolem proniků, vpustí, bleskosvodných nosičů apod.

Povlaková krytina ze živičných šindelů
Povlaková krytina ze živičných šindelů je krytina zhotovená položením podkladního izolačního pásu nebo textilie na podkladní konstrukci a montáží živičného šindele. Obsahem standardu je příprava podkladních asfaltových izolačních pásů nebo textilie a jejich přibití nebo natavení na podkladní konstrukci s překrytím, vyjmutí šindelů z balíku, odebrání jednotlivých šindelů, montáž pásů živičných šindelů přibitím včetně montáže doplňkových prvků a vytvoření detailů kolem proniků, vpustí, bleskosvodných nosičů apod. se zatmelením.

Povlaková krytina pryžemi
Povlaková krytina pryžemi je krytina zhotovená položením izolačních fólií volně nebo s jejich přilepením bodově nebo v plné ploše, natavením do asfaltového podkladu případně zesílením spojů páskem včetně zalití okrajů spojů. Obsahem standardu je příprava lepidla, asfaltu nebo přitavovacích prostředků, zvednutí, nesení, uložení, rozbalení, rozvinutí, srovnání a řezání nebo stříhání pryžové fólie, stočení fólie před prací a rozvinutí položení volně včetně slepení přesahů a zaválečkování, položení fólie před prací a rozvinutí při položení volně včetně slepení přesahů lepidlem a zaválečkování, položení do natavitelného živičného podkladu, přitavení včetně slepení přesahů lepidlem a zaválečkování. Příprava a uříznutí pásku z pryžové fólie a zesílení spojů přilepením k podkladu lepidlem a zaválečkování a dále proříznutí, vytvoření detailů kolem proniků, vpustí, hromosvodných nosičů apod.

Povlaková krytina termoplasty
Povlaková krytina termoplasty je krytina zhotovená volným položením fólií PVC a svařením spojů. Obsahem standardu je zvednutí, nesení, uložení, rozbalení a řezání izolační fólie, položení a svaření přesahů izolační fólie a dle proříznutí, vytvoření detailů kolem proniků, vpustí, hromosvodných nosičů apod.

Hydroakumulační vrstva pro zelené střechy
Drenážní a akumulační vrstva v konstrukcích zelených střech je vytvořena položením speciálně modifikované profilované fólie PVC napojené přesahem. Obsahem standardu je očištění podkladu, rozvinutí fólie na plochy určené k izolaci, rozdělení pásů odříznutím a napojení přesahem a samolepící páskou a dále vytvoření detailů a prostupů speciálními tvarovkami.

__________________________________________________________________

VNITROSTAVENIŠTNÍ PŘESUN, TECHNOLOGICKÁ MANIPULACE A LEŠENÍ

Vnitrostaveništní přesun

Vnitrostaveništním přesunem se rozumí veškerá manipulace s materiálem nezbytným ke zhotovení požadované konstrukce (práce) v rámci staveniště ze skládky po jeho zabudování. Popisovník nevymezuje způsob ani rozsah vnitrostaveništního přesunu. Při ocenění podle popisovníku musí být vnitrostaveništní přesun součástí nabídkové ceny.

Technologická manipulace

Technologickou manipulací se rozumí veškerá manipulace s materiálem nezbytným ke zhotovení požadovaná konstrukce v prostoru montáže, obvykle v prostor do 25m vodorovně a 3,5m svisle.
Popisovník nevymezuje způsob ani rozsah technologické manipulace.
Při ocenění podle popisovníku musí být technická manipulace součástí nabídkové ceny.

Lešení
Lešením se rozumí konstrukce umožňující provádění prací i nad dosažitelnou výšku. Popisovník nevymezuje druh, způsob použití, rozsah ani dobu použitého lešení. Při ocenění podle popisovníku musí být potřebné lešení součástí nabídkové ceny.

__________________________________________________________________

ZPŮSOB MĚŘENÍ

Povlakové krytiny

Plocha povlakové krytiny se určuje v m2 z rozměrů střešního pláště podle projektu. Plochy povlakové krytiny střech se spádem do 30 (5,24%) se měří v půdorysném průmětu. Plocha vyvedení izolace do výšky 200mm se připočítává.
Z plochy izolace se odečítají neizolované plochy proniků ( např. komíny, ventilace, Strojovny výtahů) jednotlivě větší než 2 m2
Plocha vyvedení výšky do 200mm se u ploch:
- odečítávaných (přes 2 m2) připočítává vždy k ploše vodorovné izolace
- neodečítávaných proniků (do 2 m2)nepřipočítává
Plocha oplechovaných okapů v r.š. do 330mm se neodečítá.
Neizolovaná (viditelná) plocha oplechování okapů v r.š. přes 330mm se odečítá.

Samostatné vytažení

Plocha samostatného vytažení povlakové krytiny přes 200mm se určuje v m2 z rozměrů vytažení podle projektu.

Samostatné zesílení
Množství izolace pro samostatné zesílení izolačního povlaku, překrytí ventilačních Kanálů a spár, těsnění dilatačních spár a přilepení polystyrenových klínů pro přechod povlakové krytiny na atiku se určuje v m délky podle projektu.

__________________________________________________________________

2. TECHNICKÉ SPECIFIKACE

KONSTRUKCE A PRÁCE


Na provádění, měření a kvalitu prací se vztahují příslušné ČSN, obecně závazné předpisy nebo normy výrobců v plném znění:
Jsou to zejména:
- ČSN 73 1901 Navrhování střech. Základní ustanovení
- ČSN 73 0606 Hydroizolace staveb – povlakové hydroizolace – Základní ustanovení
- ČSN 73 3040 Geotextilie v stavebních konštrukciách. Základné ustanovenia.

MATERIÁLY

Na dodávky materiálů požadovaných k vytvoření kompletní povlakové krytiny se vztahují příslušné certifikáty jakosti ISO a dále zejména:
- ČSN 50 3601 Asfaltované a dehtované hydroizolační pásy. Spoločné ustanovenia.
- ČSN 65 7212 Asfalty oxidované stavebno-izolačné
- ČSN 64 6223 Plasty. Fólie z měkčeného polyvinylchloridu (PVC-P) pro izolace proti kapalinám. Normy jakosti.
- ČSN EN 544 Asfaltové šindele s minerální nebo syntetickou výztužnou vložkou
- ČSN 73 0823 Požárně technické vlastnosti hmot. Stupeň hořlavosti stavebních hmot
- ČSN EN 29092 Textilie. Netkané textilie. Definice.
- PND 23-015-92 Asfaltové laky penetrační
- PND 23-016-94 Asfaltové izolační laky, asfaltový modifikovaný lak
- PND 23-066-92 Asfalt oxidovaný stavebně-izolační

__________________________________________________________________

3. BEZPEČNOST A HYGIENA PRÁCE

Při provádění prací je nezbytné dodržování všech platných předpisů BOZP a všech bezpečnostních listů vystavených výrobci materiálů.

4. NÁZVOSLOVÍ A ZKRATKY

NÁZVOSLOVÍ

- neuvedeno

ZKRATKY
- neuvedeno

__________________________________________________________________

5. POPIS TECHNICKÝCH PARAMETRŮ POŽADOVANÉHO MATERIÁLU


Pro určení standartu materiálů používaných k provedení povlakových krytin je nezbytný minimální popis vyjadřující základní vlastnosti výrobků

PRO ASFALTOVÉ PÁSY

- tloušťka pásu
- ohebnost za studena na trnu
- tržné zatížení podélné/příčné
- tažné zatížení podélné/příčné
- bod měknutí

PRO IZOLAČNÍ FÓLIE
- mez pevnosti v tahu při přetržení
- poměrné prodloužení při přetržení mez kluzu v tahu
- poměrné prodloužení na mezi kluzu
- rozměrová stálost
- tvrdost při dané teplotě
- nasákavost ve vodě
- měrné teplo
- součinitel tepelné vodivosti
- pevnost v průtahu
- ohyb za chladu
- odolnost proti prorůstání kořenů
- odolnosti proti perforaci
- stupeň hořlavosti
- číslo odporu difúze vodní páry
- rozmezí teplot pro kladení
- rozmezí teplot pro funkci
- maximální dovolené zatížení

PRO GEOTEXTILIE
- plošná hmotnost
- tloušťka
- pevnost podélná
- pevnost příčná
- tažnost
- odolnost vůči protlačení
- odolnost vůči proražení
- pevnost Grab podélná
- pevnost Grab příčná
- koeficient hydraulické propustnosti v rovině textilie
- transmisivita při daném tlaku
- koeficient hydraulické propustnosti kolmo k rovině textilie
- permitivita při daném tlaku

PRO ASFALTOVÉ LAKY, SUSPENZE
- skupenství při dané teplotě
- zápach (vůně)
- hodnota pH
- teplota tuhnutí
- teplota varu
- hustota
- teplota vznícení
- třída nebezpečnosti
- skupina výbušnosti
- bod vzplanutí

PRO PROFILOVANÉ FÓLIE
- výška nopů
- konstrukční výška
- síla materiálu
- hmotnost
- propustnost vodní páry
- pružnost
- odolnost proti chemikáliím, prorůstání
- požární odolnost
- trvanlivost
- pevnost v tlaku

PRO PRYŽOVÉ MEMBRÁNY
- pevnost v tahu
- průtažnost
- pružnost při nízkých teplotách
- odolnost proti UV
- odolnost proti ozónu
- difúzní faktor


 


   Copyright RTS, a.s.